RSS

Stresul ne imbolnaveste

27 ian.

Ritmul de viaţă accelerat pe care îl avem ne îmbolnăveşte atât fizic, cât şi psihic, iar reacţiile organismului se văd imediat.

Stresul cotidian este unul dintre principalii factori care pot duce la apariția mai multor boli, printre care și cele de inimă. Studiile realizate recent la University College din Londra (UCL) au demonstrat că persoanele stresate au un risc cu 68% mai mare de a face boli cardiovasculare sau alte tipuri de afecțiuni, printre care și depresii.

„Stresul este o precauzalitate a depresiei și una dintre cele mai frecvente boli care pot să apară în rândul persoanelor supuse factorilor de risc. Pacienții se confruntă de obicei cu stresul post-traumatic în formă acută sau cronică sau cu epuizarea”, spune psihologul Florin Tudose.

Mâncarea nesănătoasă, tutunul și alcoolul ne fac mai vulnerabili în fața stresului cotidian.

Medicul Florin Tudose amintește și de boli mai grave precum tulburările psihice, hipertensiunea, cardiopatia și infartul miocardic, ulcerul gastric, alergiile, astmul, hipertiroidia și, nu în ultimul rând, disfuncțiile sexuale.

Specialiștii spun că toate aceste boli pot fi accentuate de vulnerabilitate individului, iar atunci rezultatul este unul și mai dramatic. Ei le recomandă pacienților și nu numai, să se organizeze în fața stresului cotidian.

„Din păcate acest lucru necesită o minimă pregătire de specialitate”, spune Florin Tudose, care ne sfătuiește să avem un program, niște ținte sau obiective de atins, să mâncăm sănătos, să nu fumăm și să nu consumăm alcool. De asemenea, nu trebuie să facem excese în alimentație sau medicamentație, să evităm excesul de zahăr și să consumăm cât mai multe alimente proaspete, fructe, legume verzi și vitamine.

Un alt lucru pe care îl putem face pentru a combate stresul este să alternăm perioadele tensionate cu cele de relaxare, iar sportul este cel mai indicat în acest caz. „Sportul provoacă relaxarea psihică și combate cel mai bine stresul”, este de părere medicul psiholog, care le recomandă românilor să facă sport ori de câte ori simt nevoia.

Reclame
 

Etichete: , , , , , , , ,

2 răspunsuri la „Stresul ne imbolnaveste

 1. FBRonnie

  01/27/2010 at 17:06

  Din pacate, de multe ori nu avem cum sa evitam stresul. Nu depinde in totalitate de noi. Totusi, atunci cand se poate mi-am facut un juramant sa nu ma auto-stresez degeaba, asa cum fac multi oameni.

   
  • mihaisuzuki

   01/27/2010 at 17:18

   Da, corect..nu depinde tot timpul de noi dar putem schimba asta,nu? Adica,ce vreau eu sa spun, se poate face ceva pentru a elimina acel stres.

    

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: