RSS

Cele mai mari dezastre naturale din intreaga lume! Top10

14 feb.

Ştirea care a ţinut prima pagină a ziarelor din întreaga lume în ultimele zile a fost cutremurul din Haiti. Bilanţul victimelor nu este nici pe departe finalizat, iar pagubele au fost estimate la miliarde de dolari. Cutremurul din Haiti este unul dintre cele mai mari dezastre ale tuturor timpurilor, dar cu siguranţă nu este singurul. De-a lungul timpului, calamităţile de tot felul au schimbat faţa planetei şi au ucis milioane de oameni într-o singură zi. Un top 10 al celor mai grave dezastre naturale care s-au abătutut asupra pământului de-a lungul istoriei.

10. Inundaţiile din Banqjao, China. 7 august 1975 a fost o dată nefastă pentru locuitorii provinciei Henan din China. A plouat într-o singură zi mai mult decât ar fi trebuit să plouă într-un an întreg, iar asta a  cauzat ruperea barajelor din zonă. Primul care s-a rupt a fost barajul Shimantan, iar apoi Banqjao, fapt care a dus la crearea unui val cu o lungime de 10 kilometri şi înalt de 8 metri. Din păcate, multe dintre localităţile din zonă nu fuseseră evacuate din cauza faptului că cele mai multe căi de comunicaţie căzureră chiar din cauza condiţiilor climatice. Rezultatul: între 90.000 şi 230.000 de oameni au murit.

09. A doua zi de Crăciun va rămâne pentru totdeauna în mintea locuitorilor provinciei Haiyuan din China. 26 decembrie 1920, ora 20:06 minute, provincia a fost lovită de un cutremur estimat atunci la 7.8 pe Richter. Estimările ulterioare ar sugera chiar o forţă de 8.5.Zeci de sate şi oraşe au fost îngropate cu tot cu locuitorii din ele. Nici supravieţuitorii nu au fost mai norocoşi pentru că replicile ce au urmat au durat nu mai puţin de 3 ani. Bilanţul: 240.000 de persoane şi-au pierdut viaţa.

08. Marele cutremur din Tangshan. Numele v-a spus deja că acţiunea s-a petrecut în China. Catastrofa a avut loc pe 28 iulie 1976 pe la 4 fără un sfert dimineaţa şi a avut o intensitate de 7.8 pe scara Richter. E considerat cel mai devastator cutremur al secolului XX. Iniţial autorităţile au anunţat că 655.000 de oameni au murit, dar, ulterior, cifra a scăzut la 242.000. Mulţi dintre aceştia au murit în replica de 7.8 care a avut loc la 16 ore după cutremurul iniţial.

07. Turcia a fost dintotdeauna victima cutremurelor. În mai 526, pe vremea Imperiului Bizantin, la Antioch s-a produs unul dintre cele mai devastatoare cutremure pe care le-au văzut turcii. Cel puţin 250.000 de persoane şi-au pierdut viaţa atunci. Nu se ştie câte grade a avut cutremurul, dar a fost atât de puternic încât portul Seleucia Pereira s-a înălţat cu 0,8 metri deasupra
nivelui mării pe care îl avea anterior dezastrului. Cutremurul a fost urmat de un incendiu de proporţii care a pus la pământ toate clădirile rămase în picioare.

06. 25 noiembrie 1839, India. Un ciclon devastator a produs vânturi şi curenţi extrem de violenţi, plus ploi abundente şi creşteri ale nivelului apelor. Dar haideţi să spunem că ăsta a fost cel mai mic rău pe care l-a făcut. Răul cel mare a constat în faptul că nivelul Oceanului Indian a crescut cu vreo 10-12 metri, iar asta a dus la inundarea unei zone extrem de vaste. 300.000 de oameni şi-au pierdut viaţa atunci.

05. Toată lumea şi-a petrecut a doua zi de Crăciun din 2004 cu ochii pe televizoare din cauza tsunami-ului care s-a produs în Oceanul Indian. Acesta a fost produs de un cutremur marin cu magnitudinea între 9,1 şi 9,3 pe Richter care are cea mai lungă durată înregistrată vreodată: între 8,3 şi 10 minute. Practic, toată planeta s-a mişcat atunci, iar unda de şoc a produs cutremure mai mici chiar şi în Alaska. Valul format a atins cu violenţă coastele a 14 ţări, printre care Indonezia, India, Sri Lanka şi Tailanda. 230.000 de persoane au murit, iar alte 45.000 au fost date dipărute şi asta doar în zonele în care cineva a numărat.

04. Pe 12 noiembrie 1970, ciclonul Bhola a lovit Bangladeshul şi India cu o forţă ucigătoare. Într-o singură zi 500.000 de mii de oameni şi-au pierdut viaţa în cea mai mare parte din cauza creşterii nivelului mării care a inundat zone vaste de coastă şi, în principal, delta Gange-lui. Numărul victimelor n-a putut fi niciodată estimat corect pentru că cei mai mulţi locuiau fără acte în zonă. Ciclonul Bhola este considerat cel mai grav din punct de vedere al pierderilor de vieţi omeneşti, iar autorităţile locale au fost aspru criticate pentru că nu au făcut nimic pentru a preveni dezastrul.

03.  Cutremurul din 1556 din Shaanxi, China este considerat cel mai mortal fenomen de acest fel din toate timpurile. 830.000 de oameni au pierit după ce 840 de kilometri pătraţi au fost complet distruşi. În China, la vremea respectivă, domnea dinastia Ming, iar în zona în care s-a produs calamitatea, cei mai mulţi oameni locuiau într-un fel de peşteri de suprafaţă făcute de-a lungul timpului de vânt. Intensitatea şi pagubele nu pot fi calculate, dar ceea ce poate fi spus cu certitudine este că 60% dintre locuitorii zonei au murit.

02. Fluviul Galben sau Huan He este, parcă, făcut să inunde din cauza faptului că între terenurile care se află de-a lungul apei nu exista nicio diferenţă de nivel.În 1887, cantităţile mari de precipitaţii căzute într-un timp foarte scurt au făcut ca fluviul să se reverse şi să inunde cam 70.000 de hectare. Estimările vremii spun că între 900.000 şi 2.000.000 de oameni şi-au pierdut atunci viaţa. După inundaţii 2.000.000 de oameni au rămas fără case, iar lipsa de apă potabilă şi răspăndirea rapidă a epidemiilor au dublat, practic, numărul victimelor.

01. Cele mai grave inundaţii şi ăn acelaşi timp cea mai gravă calamitate naturală a avut loc tot în China. Centrul Chinei a fost sub ape din luna iulie până în noiembrie, anul 1931. Inundaţiile s-au produs pe seama precipitaţiilor abundente care au căzut după doi ani de secetă. Mai mult, zăpada acumulată peste iarnă s-a topit destul de târziu, ridicând şi mai mult nivelul apelor. În luna iulie, 7 cicloni au lovit regiunea, producând un adevărat dezastru. Între 3,7 şi 4 milioane de oameni au murit atunci. Este singura dată când Fluviul Galben, Yangtze şi Huai au ieşit în acelaşi timp din matcă.

 
7 comentarii

Scris de pe 02/14/2010 în Si la altii, Stiati ca

 

Etichete: , , , , , ,

7 răspunsuri la „Cele mai mari dezastre naturale din intreaga lume! Top10

 1. machiaveliq

  02/14/2010 at 19:31

  Observ că în China au fost cele mai mari calamităţi.. şi tot sunt foarte mulţi…

   
  • mihaisuzuki

   02/14/2010 at 19:56

   pai cred ca la ei cand ating un anumit prag vine si calamitatea…se cheama population demographic control (doamne fereste daca voi avea dreptate.)

    
 2. Mihai Pintilie

  06/07/2010 at 10:36

  Groaznic, bine ca ne-am nascut in Romania.. pana la primul cutremur mai mare..

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: