RSS

Elixirul tineretii – Sa fie oare posibil?

28 sept.

Oamenii de stiinta sustin ca „elixirul tineretii” va deveni in curand realitate. Ei au reusit in urma mai multor experimente sa vindece complet celule prelevate de la copii care sufera de boli genetice care ii imbatranesc inainte de vreme.

Celulele tratate cu rapamicina, un medicament care a fost denumit „tineretea vesnica”, nu numai ca au intinerit, dar au si trait mai mult decat cele normale.

Echipa de cercetatori americani, din care a facut parte si Francis Collins, unul dintre cei mai bine cotati oameni de stiinta din lume, spera ca descoperirea sa poata ajuta la tratarea progeriei, o boala genetica ce duce la imbatranirea rapida a copiilor care ajung sa moara batrani, desi au doar 12 ani.

Rapamicina, care este deja folosita in transplanturi, a fost creat dintr-o bacterie gasita in solul din Insula Pastelui, unul dintre cele mai retrase si misterioase locuri de pe Terra.

Dr. Collins, directorul laboratoarelor de cercetare in sanatate din cadrul guvernului american si unul dintre oamenii de stiinta care au reusit sa fragmenteze genomul uman, a studiat efectele medicamentului pe celulele prelevate de la trei copii cu progeria.

Boala duce la aparitia in fiecare celula din corp a unei proteine mutant numita progerina. Aceste celule produc la randul lor alte celule defecte si care imbatranesc rapid. Prin tratamentul cu rapamicina, proteina otravitoarea a fost eliminata din celulele care s-au insanatosit.

Ceea ce este si mai important, este faptul ca celulele tratate cu medicamentul minune au trait mai mult decat cele normale, potrivit revistei Science Translational Medicine.

La studiu au participat si cercetatori de la prestigioasa Scoala Medicala de la Harvard. Oamenii de stiinta atrag insa atentia ca deocamdata, rapamicina nu poate fi folosita ca medicament anti-imbatranire, pentru ca mai sunt necesare studii suplimentare pentru a se vedea in ce masura nu produce reactii adverse.

Reclame
 
 

Etichete: , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: